Hejőmenti Hagyományörző Közhasznú Alapítvány

Hejőbába története
Takács László - Kovács Zsolt

 

 

 

 

 

 

Új bölcsőde épült Hejőbábán: családbarát, életminőséget javító fejlesztést valósítottak meg

155,38 millió forintos európai uniós támogatásból nyílt lehetősége Hejőbábának arra, hogy az Iskola úton lévő óvoda udvarában, egy új épületben egy 188,1 négyzetméteres bölcsődét építsenek.
Az épületben egy csoportszoba, valamint további, a működéshez szükséges helyiségek kerülnek kialakításra.

A születendő gyermekek száma kapcsán szükségessé vált a 3 év alatti gyermekek nevelését, gondozását ellátó intézmény megvalósítása Hejőbábán, így egy új építésű bölcsőde kialakítása mellett döntöttek az önkormányzat tulajdonában álló telken.

Az egycsoportos bölcsőde épülete földszintes kivitelben készült, alapterülete a megvalósítás után 188,1 négyzetméter, a teraszok területe 56,05 négyzetméter lett.
Az új bölcsőde épület a telken szabadonállóan lett elhelyezve, a meglévő óvoda udvarán.
A bölcsődében egy csoportszoba működik, ehhez kapcsolódóan került kialakításra az átadó és mosdó helyiség, valamint a fedett terasz, ami a kert kapcsolatot is biztosítja.
A megközelítést szolgáló bejáratok megépítése és a szükséges parkolók kiépítésével, valamint a bölcsőde kerítésével együtt a beruházás részét képezi.
Helyet kapott egy akadálymentes illemhely, valamint az önálló működtetéshez szükséges kiszolgáló és szociális helyiségek, és melegítő konyha is épült.
Az épület fűtését kondenzációs gázkazán biztosítja, a megújuló energia biztosítása érdekében a tetőn egy közel 4 kw teljesítményű napelemes rendszer lett elhelyezve.
A projekt részét képezték a külső térburkolat, a játszóudvar kerítésének megépítése, valamint tereprendezési és kertépítési munkák is.
A pedagógiai munka eszközállománynak fejlesztése, az épület takarékos üzemeltetésének megteremtése, energetikai korszerűsítés és a megújuló energiaforrások segítségével a fenntartási költségek csökkentése is a projekt céljai között szerepelt.
A projekt segítségével a település népességmegtartó képessége, a fiatal, képzett munkaerőt megtartó munkahely megteremtése is megvalósult, valamint a gyermekek számára biztonságos és motiváló környezet került kialakítására.
Hejőbába Község Önkormányzata „Bölcsőde kialakítás Hejőbábán” címmel, TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00015 azonosító számon támogatást nyert a TOP 1.4.1 pályázati felhíváson.
Az önkormányzat 155.380.952 Ft európai uniós támogatás segítségével, 100 %-os támogatási intenzitással valósította meg a projektet 2023.11.30-ai befejezési dátummal, a Széchenyi 2020 program keretében.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek Hejőbábáról
© 2005-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.