Hejőmenti Hagyományörző Közhasznú Alapítvány

Hejőbába története
Takács László - Kovács Zsolt

 

 

 

 

 

 

Dél-Borsodi Integrált Szociális Intézmény Hejőbábai Otthona

Cím: 3593 Hejőbába, Széchenyi u.94.
Tel.: 49/351-444

A Pszichiátriai Otthon az államosított Orczy uradalmi kastélyban és a tsz-től kapott gazdasági épületekben kezdte meg működését. 1984-ben és 1985-ben készült el két 100-100 fős pavilon. 1989-tol a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat fenntartásában 375 ellátásra szoruló személy tartós elhelyezését oldják meg 7-8 ágyas szobákban.

Az intézmény alaptevékenysége: krónikus pszichiátriai betegségben szenvedő azon 18 éven felüli személyek teljes körű ellátása, ápolása és gondozása, akik akut gyógyintézkedést nem igényelnek, egészségi állapotuk, valamint szociális helyzetük miatt önmaguk ellátására segítséggel képesek.

Az ellátást B.-A.-Z. megye településeiről lehet igénybe venni, mely önkéntes, az igénybevevő kérelmére történik (cselekvőképtelen személy esetében a törvényes képviselőjének a beleegyezésével).

A férőhely kijelölése a hatályos jogszabályt betartva a soron kívüli bizottság döntése alapján történik. Egyszeri bekerülési költség nincs. Az ellátásért fizetendő térítési díj nem haladhatja meg a jogosult jövedelmének 80%-át.

Az orvosi ellátást egy általános orvos és két pszichiáter szakorvos biztosítja heti kétszer négy órában. Az ellátottak számára a szabadidő hasznos eltöltésére irányulóan terápiás céllal foglalkoztatást szerveznek (zeneterápia, színjátszás stb.). Sportjellegű tevékenységre rendelkezésre áll a kondicionáló terem és a futballpálya.

A pszichiátriai otthon 161 főfoglalkozású dolgozója közül jelentős a hejőbábai lakosok száma. A dolgozók munkájukat legjobb szakmai tudásuk szerint, hivatástudattal, humánus és empatikus magatartással végzik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek Hejőbábáról
© 2005-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.