Hejőmenti Hagyományörző Közhasznú Alapítvány

Hejőbába története
Takács László - Kovács Zsolt

 

 

 

 

 

 

Hejőbábai Zrínyi Ilona Általános Iskola hírei

Erdély _Határtalanul_beszámoló
2018. június 26.
Székelyföld kincsei – sóvidék csodái HAT-18-01-1045
Iskolánk tanulóinak újra lehetőséget biztosított az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy tanulmányi kiránduláson vehessenek rész Erdélyben. 2019. június 05-08 között a „Határtalanul” program keretében 4 feledhetetlen napot töltött el 32 gyermek 3 nevelő kíséretében Erdély csodálatos vidékein – teljesen További részletek»
Erdélyi kirándulás
2016. június 13.
HATÁRTALANUL PROGRAM ERDÉLYI KIRÁNDULÁS
Időpont: 2016. 06. 01-04. Helyszín: Erdély. Résztvevők: 7.osztályos diákok

Diákjaink nagy izgalommal várták a kirándulást. Szép időjárási viszonyok közepette
búcsúztak el szeretteiktől, majd nekivágtunk a hosszú útnak. Két nevelő kísérte a tanulókat. Az országhatár átlépése után Nagyvárad volt az első állomásunk, itt csatlakozott hozzánk honismereti vezetőnk: Andrea. Bethlen Gábor szobránál érdekes ismereteket szerezhettek tanulóink a fejedelemről, majd egy kis séta után már a püspöki palotában gyönyörködhettek diákjaink. További részletek» Kedvencek
» KÉPEK
"Az életvezetés iskolája"
2016. június 02.
„ Az életvezetés iskolája”- Eredményes iskolai kultúra kialakítása pedagógusok és diákok életvezetési kompetenciájának fejlesztése B-A-Z Megye Komplex Emberi Erőforrás Fejlesztési Programja 7 lépésben A kiemelkedően eredményestanulók 7 szokása . További részletek» KÉPEK»
VÍZ VILÁGNAPJA 2016. március 22.
2016. június 02.
Az idén, rendhagyó módon "vizes" kísérletek bemutatásával szerettük volna érdekessé tenni ezt a napot, valamintfelhívni tanulóink figyelmét a víz jelentőségére, fontosságára.
A fizikai és kémiai kísérletek bemutatására négy tanítási szünetben került sor.
A fizikai kísérletek sorát 7. osztályos tanulók zenés produkciója nyitotta, melyhez hangszerkéntszínezett vízzel töltött üvegeket használtak, majd a felismert "Süss fel nap!" dallamát zenei kísérettel valamennyi tanuló közösen énekelte el.
A második szünetben is egyik tanítványunk, Csele András 7. osztályos tanuló kápráztatta el iskolánktanulóit saját készítésű ital automatájával, amely meglepő módon vízből szörpöt varázsolt.
Természetesen a szakszerű magyarázat sem maradt el, sőt a finom szörpöt is megkóstolhatták a gyerekek.
A harmadik szünetben én tréfáltam meg a tanulókat a saját készítésűcartésius búvár segítségével.
Természetesen a fizikai magyarázatát a látottaknak megbeszéltük, illetve a tanulók maguk fogalmazták azt meg, majd ki is próbálták az eszközt.
Az utolsó szünetben az emberi test összetételéhez kapcsolódóan, a gyomor működését szemléltettemszódabikarbóna és háztartási ecetsav segítségével. A felszabaduló szén-dioxiddal egy smileys lufit is sikerült felfújni.
Úgy gondolom, hogy élvezték a gyerekek ezeket a látványos kísérleteket, remélem tanultak is egy kicsit, és persze a jó válaszokért egy kis jutalmat is kaptak.

Hejőbába, 2016.03.22.

Tanyiné Gondol Ágnes
szaktanár KÉPEK PLAKÁT

Nyílt tanítási nap
2016. április 26.

A Hejőbábai Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulói és tanárai nyitott kapukkal várták az érdeklődő szülőket 2016. március 13-án az első három tanítási órára: nézzék meg, kapjanak ízelítőt abból, hogyan töltik a gyermekek mindennapjaikat az iskolában. Az alsó tagozatos tanulók szülei között nagy volt az érdeklődés: sok kisdiák örvendeztethette meg anyukáját – apukáját azzal, hogy milyen ügyesen oldja meg a feladatokat, milyen jól érzi magát osztálytársai között. Köszönjük az 5. osztályos tanulók szüleinek, hogy rászánták délelőttjüket arra: részt vegyenek az iskola életében, ha rövid időre is. Ez a program évek hagyomány, jövőre is várjuk a kedves szülőket! További részletek»

TESZEDD - ÖNKÉNTESEN A TISZTA MAGYARORSZÁGÉRT
2016. május 18.
Idén az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti
Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) felkérésére iskolánk is csatlakozott a „TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” elnevezésű országos akcióhoz, amely 2016. április 28. - május 1. között zajlott. A statisztikákból kiderült, hogy országszerte több, mint 80.000 önkéntes vett részt Magyarország legnagyobb önkéntes szemétszedő mozgalmában. A program lényege, hogy közösen összegyűjtve a szemetet megtisztítsuk szűkebb- tágabb környezetünket a káros anyagoktól. Az akcióban való részvétel remek lehetőség volt tanulóink
környezeti nevelésére, hiszen a környezettudatos gondolkodásmód manapság már természetes elvárásnak számít életünkben.
További részletek»

MADARAK ÉS FÁK NAPJA _ 2016. május 10.
2016. május 13.
A hejőbábai Zrínyi Ilona Általános Iskola felsős diákjai közül egy maroknyi csoport így ünnepelte:
„A Madarak és Fák Napjának célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. Megszervezésének közvetlen előzménye a hasznos madarak védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény, mely után Chernel István ornitológus még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját. Az esemény iskolai keretek közé az Apponyi Albert vallási- és közoktatásügyi miniszter által került 1904-től.”
Iskolánk diákjai és nevelői elkötelezettek a természet, a környezetvédelem iránt. Számos iskolai programunkkal, iskolakert működtetéssel, téli madáretetéssel, szemétszedési akciókkal neveljük a diákjainkat a környezettudatos viselkedésre, a környezetük védelmének fontosságára.
2016. május 10.-én a Madarak és Fák Napján iskolánk 7. és 8. –os diákjaiból álló kis csapat tanulmányi kirándulásra indult Nyíregyházára a Sóstó ZOO-ba, ahol egzotikus utazást tehetett, megcsodálva a tőlünk távoli tájakon élő növényeket, állatokat, madarakat. Friss tavaszi virágok, rododendronok, leanderek, bodza, akác és még számos üdén zöldellő növény között különlegesebbnél különlegesebb élőlényekkel találkozhattak. A valóságban, élményszerűen tapasztalták meg tanítványaim a tanulmányaik során elméletben tanultakat.
További részletek»

Pénz7 Március 7-11
2016. május 13.
A minden évben közel 30 ország részvételével megvalósuló kezdeményezés legfőbb célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a pénzügyek tudatos kezelésére.
További részletek»

FÉLÉVI BIZONYÍTVÁNYOSZTÁS
2016. május 13.
Igaz, hogy lassan már az év végi bizonyítványokat kapják kézbe a diákok, de a félévi eredményeikre most is büszkék vagyunk.
További részletek»

IV. Korcsoport fiú-lány csapatverseny diákolimpia
2016. április 26.

IV. KORCSOPORT: FIÚ-LÁNY CSAPATVERSENY DIÁKOLIMPIA
Időpont: 2016. 04. 26. 13.00
Helyszín: Tiszaújváros. Sportcentrum.
Résztvevők: Felsős diákok.
Kísérő nevelő: Zsíros János.
Napsütéses időben, tavaszias időjárási körülmények között versenyeztek tanulóink. A lányok az előkelő II. helyezést szerezték meg a csapatverseny során, igaz csak három csapat mérkőzött egymással, de két tiszaújvárosi együttest sikerült legyőzniük a nemes küzdelemben. A fiúk dolga nehezebb volt, mert hét csapat kapcsolódott be az éremszerzésbe. Az igen erős mezőnyben végül is diákjaink a III. helyen végeztek, amely ragyogó teljesítmény, figyelembe véve a csapatok számát. Egyéni összetett versenyben Bódi Géza Erik 7. osztályos tanuló III. helyezést ért el. További részletek»

Atlétika egyéni verseny III-IV. kcs fiú-lány diákolimpia
2016. április 25.

ATLÉTIKA EGYÉNI VERSENY, III - IV. KCS. FIÚ - LÁNY DIÁKOLIMPIA
Időpont: 2016. 04. 25 . 13.00
Helyszín: Tiszaújváros. Sportcentrum.
Szeles, esős időben, nagyon rossz időjárási körülmények között zajlottak az egyéni küzdelmek. A verseny alatt többször is be kellett melegíteniük a sportolóknak, de így is nagyon nehezen melegedtek át az izmaik. Hatalmas akarattal küzdöttek diákjaink, az eredmények is őket igazolják. Más vidéki csapat nem szerepelt, így a tiszaújvárosi tanulókkal vették fel a versenyt tanítványaink. Erős ellenfelekkel szemben, kitartással valamint szorgalmas felkészüléssel tudták elérni ezeket az eredményeket diákjaink.
További részletek»

"Iskolanyitogató"
2016. április 01.

Iskolanyitogató»
"Felhívás iskolába történő beíratásra"»
Első osztályosok beíratása»
Diákigazolvány igénylés menete»

Köszönet az ADÓ 1 %-áért!
2016. március 18.

Köszönjük mindenkinek, aki 2015-ben adója 1%val támogatta a Hejőbába Gyermekeiért Alapítvány működését. Köszönjük Hejőbába és Nemesbikk községek önkormányzatának a támogató segítséget. Tovább»

Farsang a hejőbábai iskolában!
2016. március 18.
Iskolánkba az idén 2016.02.13-án érkezett meg Karnevál hercege és bájos hitvese, valamint az udvartartás tagjai. Lelkesen készült a fogadásukra iskolánk apraja - nagyja. Pedagógusainknak köszönhettük a gyönyörű báltermet. Az ünnepi műsort a 8-os és a 4-es diákjaink adták, akik egy szép mesejátékkal is elszórakoztattak bennünket. Tovább»
Mackó Nap a hejőbábai iskolában!
2016. március 18.
KÉPEK

Hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre iskolánkban, a Hejőbábai Zrínyi Ilona Általános Iskolában a Mackó-nap 2016. február 05-én.

Az apropója a február 2-ai népi hagyományhoz köthető, amikor a barlangjából kijövő medve a viselkedésével megjósolja az adott évi tél hosszúságát.

Tovább»
Kosár-gála 2015/16-os tanév
2016. január 29.
Hagyományainknak megfelelően ebben a tanévben is megrendeztük az egyik legnagyobb sporteseményünket, a kosár-gálát. Minden évben nagy az érdeklődés a rendezvény iránt a diákok körében. Ebben a tanévben sajnos sok szülő, egyéb fontos elfoglaltsága miatt, nem vehetett részt a mérkőzéseken, de nagyon sok volt diákunk eljött és aktívan sportolt az általános iskolai tanulókkal együtt.
Három csapat mérkőzött az első helyezésért. A jelenlegi diákok, a nemrég végzett volt tanítványainkból álló csapat, valamint azokból a fiatalokból verbuválódott együttes, akik már több éve fejezték be általános iskolai tanulmányaikat.
Jó hangulatban, becsületes játék közben mutatták be a tudásukat a résztvevő játékosok. Az általános iskolások keményen küzdöttek, sokszor profikhoz méltó megoldásokkal szereztek pontokat, de a biztosabb tudás az ellenfelek birtokában volt.
Az első helyezésért volt diákjaink egymással csatáztak a rendezvény záró mérkőzésén; egy kicsit fáradtan, de annál nagyobb lelkesedéssel küzdöttek a vándorserlegért.
A győzelmet az idősebb volt diákjaink szerezték meg, így az első helyen végeztek. Második helyezett lett a fiatalabbakból álló ifi csapat. Diákjainknak sincs okuk szégyenkezni, mert szép játékkal bizonyították tudásukat a torna alatt.
Mindenki nyert, mert gazdag élményekkel térhettek haza a résztvevők, valamint a csapatokokat biztató szurkolók is.
Jövőre is várunk benneteket.
Hejőbába, 2016. január 29.

Zsíros János
testnevelő

Csibeavató
2008. november 10.


2008. november 7-én tartottuk idén a csibeavatót, az elsősöket és az ötödikeseket "fogadtuk" sorainkba ezzel a rendezvénnyel. Játékos feladatok megoldásával bizonyíthatták rátermettségüket az iskolai életre. Eskütétellel ért véget a program, melyen /a képek tanúsága szerint/ nagy örömmel vettek részt legkisebbjeink.
Képek

Egészségnevelési hét
2008. november

November utolsó hete újra az egészség és a sport jegyében zajlott. Vidám elméleti vetélkedőkön bizonyíthatták az osztályok, hogy mennyi mindent tudnak már ők is az egészséges életmódról. Mindezt kiegészítette a sportvetélkedő, hiszen az egészség és a sport elképzelhetetlen egymás nélkül.
Képek

Pályaválasztási kiállítás
2008. november
A 7. és 8. osztályos tanulók komoly döntés előtt állnak: milyen foglalkozást, milyen iskolát válasszanak a közelgő felvételin. Ebben próbál segítséget nyújtani nekik a minden év őszén Miskolcon megrendezésre kerülő pályaválasztási kiállítás. Most is ellátogattak ide, és sok értékes információhoz jutottak, mely remélhetőleg megkönnyíti a dolgukat a választásnál.
Reneszánsz játszóház
2008. október

A reneszánsz év jegyében zajlott az alsó tagozatosok játszóháza, ahol korabeli eszközök készítésével igyekeztek a tanító nénik megismertetni és megszerettetni ezt az igen sokszínű és gazdag korszakot. Készült itt pajzs, sisak, ékszer, korona, képkeret és sok egyéb érdekesség.
Képek

Szemétszedés
2008. október

Októberben újra sor került a "Tisztítsuk meg a Földet" akcióra, amelynek keretében minden osztály a számára kijelölt utcákat tisztította meg, tette rendbe, ezzel is tudatosítva mindenkiben, hogy ezért a Földért elsősorban mi vagyunk felelősek.
Képek

Tanítási óra
2008.

Minden változik, ez így van a tanításban is. Egyre több új módszer segítségével próbáljuk diákjaink számára kézzelfoghatóbbá tenni a tananyagot, mindezt úgy, hogy közben ők maguk tevékenykednek, így ismerik meg az őket körülvevő világot.
Képek

Tavaszi túra a Bükkben
2008. május 21.

2008. május 10-én szombaton iskolánk tanulói, szülei és pedagógusai közül vállalkozó szelleműek a Bükk hegységben túráztak.
A szervezők legnagyobb örömére 120 gyermek és felnőtt vágott neki a kb. 10 km-es távnak hegynek fel és hegynek le.
Reggel 8 órakor indultunk Hejőbábáról, majd miskolci Majális park megállótól gyalog tettük meg a túra útvonalat Felső forráson keresztül Lillafüredig.
A túra alatt csoportok szerveződtek, amelyek különböző feladatokat oldottak meg túrához és a természetvédelemhez kapcsolódóan. Ez idő alatt jól szórakozott felnőtt és gyermek egyaránt. Az együttszórakozás örömét tovább növelte a tavaszi Bükk csodálatos növényvilágának látványa. Az üdezöld lombok között számtalan virág teljes pompájában volt látható pl. holdviola, réti boglárka, acsalapu, salamonpecsét és fekete nadálytő.
Túra közben útba esett a Kecskelyuk, Büdöspest barlang, amelyet nagy érdeklődéssel, de piciny félelemmel derítettek fel gyermektúrázók. A testet, lelket, izmokat megtornáztató túra Lillafüreden a Hámori tónál ért véget, ahol kellemesen elfáradva kiszusszanhattuk magunkat. Mi tagadás, jól esett a frissen sült lángos, az otthonról hozott hazai elfogyasztása és a lócákon való megpihenés. A feladatokat legeredményesebben a "Kiskómák" fantázianevű csapat oldotta meg (Tagjai: Oros Ignácné, Oros Babett, Oros Levente, Mihály Csabáné, Mihály Csaba, Mátyus Zoltán, Mátyus Szabolcs). A legnépesebb család díjat Nótár Lászlóné leánya és unokái révén szerezte meg (Tagjai: Nótár Lászlóné, Nótár Csilla, Nótár Dalma, Nótár Júlia, Jurácsik Viktória, Jurácsik Bence és Balogh Attila). A legfiatalabb részvevők Csele Boglárka és Gergely Bence voltak, akik legtöbbet azért édesapjuk nyakában utaztak. Tiszteletre méltó és minden elismerést érdemlő módon tette meg a túrát a két legidősebb nagyszülő Nótár Lászlóné és Árvai Lajosné, akik unokáik kíséretében gyalogolták végig velünk a távot.
Jó hangulatú, egészséget megőrző nap volt ez a nap.
Köszönjük mindazoknak, akik nem voltak restek ezen a napon tenni az egészségükért, együtt lenni családtagjaikkal és gyermekeik tanáraival.
Köszönet a szervezésért és a túra lebonyolításáért Bodnár Ágnes tanárnőnek.
KÉPEK

Bakosné Árvai Tünde
igazgató

Falunap
2007. június 27.
Június végén került megrendezésre a falunap, ahol ovis és iskolás táncosaink és dráma szakköröseink tették színesebbé a programot.
KÉPEK
Pedagógus nap
2007. június 20.
Az új oviban köszöntötték az óvoda és az iskola dolgozóit vidám kis műsorukkal a nagycsoportosok.
Ballagás
2007. június 17.
Június 16-án vettünk búcsút a 8. osztályosoktól és a tanévtől is. Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, és így sok-sok év után újra a tornateremben kapott helyet a rendezvény.
KÉPEK
Gyereknap
2007. június
Az utolsó tanítási héten rendeztük meg a gyereknapot az iskola udvarán. Ugrálóvár várta a kisebbeket, a nagyobbak kerékpározhattak, kézműveskedhettek, a lányoknak fodrász adott tanácsokat, volt tornabemutató, s végül jött a habparti!
KÉPEK
Tavaszi kirándulás
2007. június
Június elején Diósgyőrbe látogattunk el, ahol igazi királyi mókában volt részünk, ugyanis egy napra visszautaztunk Nagy Lajos udvarába. Kipróbálhattunk régi mesterségeket, és színdarabot is láthattunk.
KÉPEK
Zrínyi-hét
2007. április
Áprilisban ünnepi műsorral emlékeztünk meg névadónkról, majd szinte egész héten versenyezhettünk és szórakozhattunk. Az ügyes kezűek barkácsolhattak, mások számot adtak műveltségükről, filmet nézhettünk, táncolhattunk, focizhattunk, internetezhettünk; s mindeközben zajlott a diákigazgató-választás. Az eredményen már meg sem lepődtünk - Kristóf és Barnus koalíciója nyerte meg 1 napra az iskola irányítását. KÉPEK
Március 15.
2007. március 16.

Kicsik és nagyok együtt emlékeztek meg a '48-as hősökről, az ünnepi műsort koszorúzás követte.
KÉPEK

Farsang
2007. február

Február közepén az alsósok jókedvű gumimaci, táncoló törpe és totyogó pingvinjelmezt öltöttek magukra; a felsősök a Karib-tengeren kalózkodtak, ördögi táncot adtak elő, tűztáncot jártak és a görög istenek világába vezettek bennünket – vagyis kezdetét vette a kétnapos álarcos bál.
KÉPEK

Mikulás
2006. december 8.
December elején megérkezett hozzánk a Mikulás. Délután minden osztály külön-külön tartotta meg az osztálybulit, majd utána együtt diszkóztunk. Közben pedig ki-ki érdemeinek megfelelő ajándékot kapott a Mikulástól.
Idén másodszor rendeztük meg a Miku-futást; szinte minden futó pirosban vágott neki a Széchenyi útnak.
4 csoportban indultak el a diákok. Állítólag jól kifáradtak, de mindenkit vigasztalt az utána következo tombola. KÉPEK
Tűzoltóverseny
2006
Újra nálunk jártak a tűzoltók, ugyanis a 7. és 8. osztályosokból álló csapatunk megnyerte a tiszaújvárosi tűzoltó versenyt, majd pedig a megyei fordulóban jeleskedtek: ott éppen csak lecsúsztak a dobogóról, viszont ők voltak a legsportszerűbben játszó csapat. Felkészítőjük: Kiss Norbert tanár úr.
Csapattagok: Gyurcsik József, Karikás Barna, Nagy Attila, Molnár Attila, Oláh Mihály és Molnár Viktor. KÉPEK
Idősek Napja
2006
Óvodások, iskolások és néptáncosok köszöntötték kis műsorukkal a falu időseit a művelődési házban.
KÉPEK
Egészségnevelési hét
2006
November végén megtartottuk az egészségnevelési hetet. Alsósok és felsősök külön versenyezhettek a sport- és az elméleti vetélkedőkön, s egész héten tornázhattak az egészségükért.
Október 23.
2006
Ünnepi megemlékezést tartottunk az '56-os forradalom 50 éves évfordulója alkalmából; az ünnepi musorban 6., 7. és 8. osztályos diákok szerepeltek.
KÉPEK
Őszi tanulmányi kirándulás
2006
Nem utaztunk nagyon messzire, csak Miskolcig mentünk. Viszont olyan dolgokat láttunk a városból, amire eddig nem is figyeltünk. Lillafüreden kezdtük a túránkat, majd a Papírgyár múzeumát néztük meg, itt kipróbálhattuk a papírgyártás folyamatát. Utána a diósgyőri várba látogattunk el, ahol a kalodát is magunkra zárhattuk. Nem túl kényelmes viselet.
Délután városnéző busszal körbejártuk Miskolcot, végül pedig a plázában költöttük el a maradék pénzünket. KÉPEK
Évnyitó
2006
Hagyományainkhoz hűen szeptember első napján megnyitottuk az iskolaévet, köszöntöttük az elsősöket és a Nemesbikkről érkezett 5. osztályosokat.
KÉPEK


Képek Hejőbábáról
© 2005-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.